Enova deler ut 210 millioner til åtte storskala demoprosjekter av framtidens energisystemer. Konsortiet Elnett21 er det største prosjektet, der Forus får en nøkkelrolle i kartleggingen av fremtidens energiløsninger som del av omstillingen til lavutslippssamfunnet.

Tildelingen skjedde under Enovakonferansen i Trondheim.

– Vi er trygge på at disse åtte prosjektene samlet sett vil ha stor nytteverdi for energisystemet i Norge. Ved å få demonstrert disse løsningene i stor skala og under reelle driftsbetingelser vil vi få verdifull læring og en god pekepinn på hva som vil være gode løsninger for framtiden, sier markedsdirektør Øyvind Leistad i Enova.

Blant de åtte prosjektene er alt fra store områdeutviklingsprosjekter og det store prosjektet Elnett21, til mindre prosjekt som også skal få innbyggerne med på laget.

Utfordrer energisystemet

Målet med Enova-satsingen er å demonstrere ny teknologi, digitale løsninger og forretningsmodeller som utnytter fleksibiliteten i energisystemet.

– Vi har et robust energisystem i dag, men dette vil bli utfordret når stadig mer av samfunnet skal elektrifiseres i omstillingen til lavutslippssamfunnet. Da må ny teknologi og nye forretningsmodeller tas i bruk og utvikles, sier Enova-direktøren.

Elnett21

Konsortiet Elnett21 tildeles mest, herunder 40 millioner, og består av Avinor, Forus Næringspark, Stavanger lufthavn, Lyse Elnett, Risavika Havn og Smartly.

– Omlegging til utslippsfri transport vil kreve omfattende elektrifisering av transportsektoren, som vil gi stor økning i elektrisk effektbehov til lading av fly, busser og skip. Vi ønsker å utvikle løsninger for å takle det økte effektbehovet og bidra til optimal bruk av eksisterende nett gjennom lokal produksjon, lagring og styring av energi, forteller Stein Racin Grødem i Forus Næringspark.

Blant annet skal Avinor etablere et mikronett på Stavanger Lufthavn med kraftproduksjon fra sol og vind, batterilagring, effektstyring, anlegg som kan kommunisere med Smartly og ladeløsninger for større fartøy som buss og fly.

Energi fra el-biler

Konsortiet skal blant annet kartlegge mulighetene for at el-biler parkert på Forus kan levere strøm til Forus-området når for eksempel el-fly lader på flyplassen, såkalt effektutjevning eller «peak shaving». Her skal Møller Bil på Forus være en sentral bidragsyter fordi selskapet nylig har utviklet et fremtidsrettet elbilanlegg med solcellepaneler, ladere og tilkobling for elbiler. Også andre aktører innen samferdsel og næringseiendom skal involveres i prosjektet.

– Elnett21 tar nå de første skritt for å forberede en større elektrifisering av samferdsel og transportsektoren til lands, på sjøen og i luften. Dette er nybrottsarbeid, og det er både gledelig og naturlig at Norges viktigste næringsområde får en sentral rolle. Området er kjent for innovasjon og kunnskap i verdensklasse, sier Grødem.

Kilde: https://www.forus.no/forus-far-nokkelrolle-i-kartleggingen-av-fremtidens-energisystemer/