Stavangerregionen Havn har installert solcellepanel på det 1000m² store taket til Utenriksterminalen i Risavika og er i praksis selvforsynt med strøm.

Solcellepanelene fyller nesten hele taket på Utenriksterminalen i Risavika og kan levere 130 kilowatt. Det gir strøm til hele bygget på dagtid og overskuddsstrøm kan brukes til å lade elbiler eller lagret i batterier til senere bruk.

– Det skjer mye her i havneområdet, og dette er vårt første steg i elektrifiseringen av området. Målet er blant annet å redusere behovet for utbygging av kraftnettet, og gjøre oss i stand til å forsyne oss selv i større grad, sier havnedirektør Merete Eik i Stavangerregionen Havn til  Solabladet.

Hittil har Stavangerregionen Havn investert 11 millioner kroner, som et ledd i Elnett21 storskala demoprosjektet, og mer er i vente.

Utenfor Utenriksterminalen er det installert en konteiner fylt med battericeller for å lagre strøm som ikke brukes med en gang. Dermed utvider havna evnen til å forsyne seg selv med strøm.

På lengre sikt skal det være mulig for andre å kjøpe strøm på smarte tidspunkt, for eksempel om natten, når forbruket er lavt. Batteriet gjør det mulig å levere strøm til Lyse Elnett når terminalen ikke har behov for alt. Dette viser styrken i samarbeidsprosjektet, Elnett 21, som har til hensikt å demonstrere fremtidens robuste løsninger for utslippsfri, elektrisk transport.